صفحه اصلی|درباره ما|جستجوي پيشرفته|تماس با ما
معرفی مرکز
  مرکز تحقیقات عفونی اطفال به عنوان جزیی از نظام تحقیقات کشور و در چهار چوب سیاست‌های پژوهشی و بر اساس چشم انداز خود مأموریت‌هایی را در زمینه‌های رفع نیازهای بهداشتی، ارتقاء سطح سلامت جامعه، افزایش میزان تحقیقات کاربردی، بالابردن سطح علمی کشور و افزایش روحیه پژوهشگری در کادر آموزشی و فارغ التحصیلان، عهده دارد.
عنوان ها
ورود
نام کاربری :   
کلمه عبور :   
 
متن تصویر:
[عضویت]
نظرسنجی
از چه طریق با سایت آشنا شده اید؟

جستجو در اینترنت
نشریات
سمینارها
موارد دیگر

ساعت
خداوند سبحان حقوق مردم را بر حقوق خود مقدم داشته است٬ پس هر کس حقوق مردم را ادا نماید٬ به ادای حقوق الهی می انجامد. منبع : شرح غرر الحکم ٣/٣٧٠
اخبار >


  چاپ        ارسال به دوست

آلرژی چیست؟


آلرژی‌ها جزو شایع‌ترین بیماری‌ها در جوامع مختلف هستند که در حدود 20 درصد از افراد به نوعی از آن مبتلا می‌شوند.
تعریف آلرژی
آلرژی یا ازدیاد حساسیت، نوعی حساسیت بیشتر از اندازه سیستم ایمنی بدن بعد از تماس مکرر با مواد حساسیت زا یاآلرژن است. آلرژنها معمولا از نوع میکروب‌ها، داروها (‌به ویژه آنتی بیوتیک‌ها)، مواپروتئینی گیاهی (‌توت فرنگی، میوه‌های ترش، ... دانه‌های گرده‌) و یا مواد پروتئینی حیوانی (‌ماهی، تخم مرغ، غذاهای دریایی، ... مواد پروتئینی موجود در سم زنبور‌) و یا مواد شیمیایی مانند حشره کش‌ها، دود ماشین یا آتش و گرد و غبار منزل هستند. كساني که به طور ارثی زمینه و استعداد ابتلای به آلرژی را دارند چنانچه با بعضی از آلر‌ژن‌های یاد شده، به طور مکرر تماس پیدا کنند نسبت به آنها حساس شده و سیستم ایمنی آنها با ترشح موادی بنام پادتن (‌یا آنتی بادی‌) واکنش شدید نشان خواهد داد.
لنفوسیت‌های B سیستم ایمنی این گونه افراد پادتن ویژه ای از نوع «ایمونوگلوبولین E» یا به اختصار « IgE» ترشح می‌کند که نشانگر بروز آلرژی در آنها است. در تماس مجدد با مواد حساسیت زا (‌آلرژن)، مواد مذکور با پادتن IgE ترکیب شده، و موجب آزاد شدن تعدادی از مواد واسطه شیمیایی توسط سلول‌های هدف در سیستم ایمنی می‌شود. مهمترین واسطه شیمیایی آزاد شده که هیستامین نام دارد موجب بروز علائم بیماری آلرژی در اندام‌های مختلف بدن انسان می‌شود.
علائم آلرژی
علائم آلرژی درریه‌ها به صورت تنگی نفس (‌آسم)، در پوست به صورت قرمزی و خارش (‌کهیر و اگزما)، در معده و روده‌ها به صورت اسهال و استفراغ و درد شکم (‌آلرژی غذایی)، در چشم‌ها به صورت سوزش و ریزش اشک (‌ورم ملتحمه‌) و در بینی به صورت آبریزش و عطسه (‌آلرژی بینی‌) ظاهر می‌شود. بیماری‌های آلرژی می‌تواند بسته به نوع ماده حساسیت زا، راه ورود آن به بدن و زمینه ارثی خود فرد به صورت حاد و یا مزمن، فوری و یا با تاخیر اندام‌های مختلف بدن را درگیر سازد.
تشخیص آلرژی
پزشک معالج شما وجود آلرژی را با توجه به علائم بالینی که قبلا توضیح داده شد و همچنین معاینه تشخیص می‌دهد و در صورت لزوم ترشحات بینی و یا خون شما را برای آزمایش خواهد فرستاد.
تست پوستی چیست؟
برای تشخیص دقیق نوع ماده یا موادی که باعث آلرژی شده‌اند، پزشک با توجه به تاریخچه و علائم بیماری، مقادیر ناچیزی از موادی را که حدس می‌زند ایجاد آلرژی کرده‌اند با سوزن مخصوص به داخل پوست وارد می‌کند.
حال چنانچه بدن بیمار نسبت به آن ماده یا مواد حساسیت داشت، پس از چند دقیقه، در محل تزریق قرمزی و التهاب پوستی ظاهر می‌شود.
 درمان آلرژی
موثرترین راه درمان آلرژی‌ها، شناختن عامل یا ماده حساسیت‌زا و پرهیز از آن است، پزشک معالج شما در این زمینه کمکتان خواهد کرد. استفاده از داروهای ضد حساسیت (‌آنتی هیستامین‌ها) و داروهای ضد احتقان نیز به وسیله پزشک تجویز می‌شود. در موارد خاص ممکن است پزشک متخصص آلرژی، با برنامه حساسیت زدایی یا درمان ایمنی یعنی تزریق تدریجی زیر پوستی مقدار بسیار اندکی از ماده حساسیت زا، سعی کند علائم آلرژی را بهبود و یا کاهش دهد. این نوع معالجه با توجه به عوارضی که می‌تواند داشته باشد فقط باید توسط پزشک متخصص آلرژی انجام شود.
درباره فصل‌های گرده افشانی و قارچ‌ها چه می‌دانید؟
دانه‌های گرده گیاهان از عوامل حساسیت زایی هستند که باعث آلرژی‌های مختلف در انسان می‌شوند.
آغاز و انجام فصل‌های گرده افشانی
 با توجه به منطقه‌ای که شما در آن زندگی می‌کنید فصل گرده افشانی می‌تواند متفاوت باشد و از دی ماه «در مناطق گرم» شروع مي‌شود، اما معمولا از اسفند آغاز و تا حدود مهر و آبان ادامه می‌یابد. 
فصل رویش و فراوانی قارچ‌ها
دانه‌های ‌هاگ قارچ‌ها در مناطق معتدله با گرمای بهار ظاهر شده و به حداکثر تعداد خود در حدود تیر و مرداد و مهر و آبان می‌رسند. در مناطق گرم‌تر در تمام طول سال قارچ‌ها وجود دارند.
دانه گرده چیست؟
دانه گرده، عامل باروری گیاهان گلدار از جمله درختان، علوفه و علف‌های هرزه بوده و از دانه‌های بسیار ریز میکروسکوپی تشکیل شده است.
قارچ چیست؟
قارچ‌ها گیاهان میکروسکوپی بدون کلروفیل و بدون ساقه، برگ و ریشه‌ای هستند که زندگی انگلی دارند. دانه‌های ‌هاگ آنها مانند دانه‌های گرده در هوا معلق هستند. کپک و یا زنگ گیاهان از قارچ‌ها ایجاد می‌شوند.
انواع دانه‌های گرده و گرده افشانی
هر گیاهی یک دوره گرده افشانی دارد که زمان آن هر سال تغییر زیادی تا سال قبل نمی‌کند، هر چند که شرایط هوا ممکن است غلظت دانه‌های گرده معلق در هوا را در هر زمان تغییر دهد. هر چه به طرف قطب شمال برویم فصل گرده افشانی دیرتر از سایر مناطق و از حدود دی تا اردیبهشت ماه، بسته به اینکه در چه منطقه ای واقع شده‌اند، شروع می‌شود. علوفه بعد از درختان و از ماه‌های اردیبهشت و خرداد گرده‌افشانی خود را شروع كرده و تا اواسط مرداد ماه ادامه می‌يابد. علف‌های هرزه نیز معمولا در اواخر تابستان و اوایل پاییز گرده افشانی می‌کنند.
دانه‌های گرده درختانی مانند بلوط، سرو، اقاقیا، نارون، غان، زبان گنجشک، گردو، گردوی آمریکایی، تبریزی، چنار و افرا اغلب عامل زکام بهاره (‌تب یونجه‌) مربوط به اوایل بهار است. زکام بهاره اواخر فصل بهار و اوایل تابستان نیز معمولا به علت دانه افشانی علوفه است.
غیر از پیر گیاه (‌راگوید) که عامل اصلی تب یونجه (‌آلرژی بینی همراه با عطسه و آبریزش‌) در اواخر فصل تابستان و فصل پاییز است، علوفه دام، جو و مریم گلی نیز در ایجاد آلرژی نسبت به دانه‌های گرده و تب یونجه دخیل هستند.
گل‌های زینتی مانند شمعدانی و گل سرخ نیز حساسیت‌زا هستند. ولی پاره ای از گیاهان زینتی مانند گل رز، معمولا آلرژی ایجاد نمی‌کند؛ چون دانه‌های گرده بزرگ و چسبنده آنها توسط حشراتی مانند زنبور عسل از گیاهی به گیاه دیگر منتقل می‌شوند. بالعکس دانه‌های گرده بسیاری از درختان، بیشتر علوفه و تعدادی از علف‌های هرزه‌ عمدتا با جریان باد منتقل می‌شوند و دانه‌های گرده آنها کوچک، سبک و خشک هستند و براحتی به وسیله باد پخش می‌شوند.
بعضی از قارچ‌های رایج 
قارچ‌هایی که به وفور یافت می‌شوند عبارتند از: آلترناریا، کلادوسپوریوم، آسپرژیلوس و غیره .

قارچ‌ها كجا رشد می‌کنند؟
 قارچ‌ها تقریبا در هر جایی می‌توانند رشد کنند . بر روی زمین، گیاهان و چوب‌های پوسیده می‌رویند. در منزل قارچ‌ها معمولا در اتاقک زیر شیروانی، زیر زمين، حمام، یخچال و سایر جاهایی که غذا نگهداری  می‌شود، ظروف آشغال، فرش‌ها و پوشش مبل‌ها وجود دارند.
برآورد تعداد دانه‌های گرده قارچ‌ها
شمارش تعداد دانه‌های گرده و قارچ‌های معلق در هوا که با روش‌های مختلف انجام می‌شود، غلظت آنها را در هر متر مربع هوا اندازه گیري می‌کند. بسیاری از دانشگاه‌ها، مراکز پزشکی و کلینیک‌ها این شمارش را انجام می‌دهند.
تغییر تعداد دانه‌های  گرده و قارچ‌ها و رابطه آنها با علائم بیماری کار مشکلی است. روش نمونه گیر و محل انجام شمارش، در نتیجه به دست آمده تأثیر می‌گذارند. در حالی که بسیاری از بیماران با غلظت 100- 20 دانه گرده در هر متر مربع، علائم آلرژی را از خود بروز می‌دهند.
این علائم ممکن است به علت تماس جدید با مواد حساسیت‌زای دیگر، یا تماس قبلی با دانه‌های گرده توسط خود شخص و یا حساسیت فردی او باشد. از طرف دیگر شمارشی که رسما اعلام می شود معمولا مربوط به بررسی 3-2 روز قبل است در صورتی که تعداد دانه‌های گرده و یا قارچ‌ها هر روز می‌تواند تغییرات زیادی بکند. در مجموع شمارش تعداد دانه‌های گرده و یا قارچ‌ها از نظر پیش بینی تشدید بیماری در یک بیمار بخصوص، چندان مفید نیست.
آیا تغییر محل سكونت برای بهبود آلرژی‌ها مفید است؟
 تغییر محل زندگی ممکن است زکام بهاره را بهبود دهد مشروط به اینکه دانه‌های گرده و قارچ‌های محل جدید اقامت با محل قبلی تفاوت داشته باشد. البته بعضی از قارچ‌ها و دانه‌های گرده (به ویژه علوفه) در مناطق مختلف می‌توانند وجود داشته باشند و با داشتن مواد حساسیت‌زا  ایجاد آلرژی کنند. غیر از این بسیاری از بیماران ممکن است پس از یک تا دو سال اقامت در منطقه جدید، نسبت به مواد حساسیت‌زایی که از راه هوا منتشر می‌شود، آلرژی پیدا ‌کنند.
اندازه دانه گرده
دانه‌های گرده که سلول‌های جنسی مذکر گیاهان هستند، ذرات کوچک و بیضی شکل کوچک‌تر از 50 میکرون، یعنی کمتر از اندازه متوسط قطر موی انسان هستند که برای بارور کردن گیاهان ماده از گیاهی به گیاه دیگر منتقل می‌شوند.
آیا وضعیت هوا بر انتشار دانه‌های گرده و قارچ‌ها تاثیر دارد؟
 وضعیت هوا بر میزان بروز علائم زکام بهاره تاثیر مستقیم دارد. روزهایی که هوا بارانی، ابری و آرام است چون انتشار دانه‌های گرده و قارچ‌ها به حداقل می‌رسد علائم بیماری نیز تخفیف می‌یابند. بالعکس زمانی که هوا گرم، خشک و همراه با وزش باد است، دانه‌های گرده و قارچ‌ها به سرعت در اطراف منتشر شده و علائم آلرژی بیماران تشدید می‌شود.
 برخی نکات مهم و قابل توجه در فصل های گرده افشانی و فراوانی قارچ‌ها برای بیمارانی که از آلرژی رنج می‌برند.
1- شب‌ها پنجره‌ها را ببندید و از دستگاه تهویه ای که هوا را تصفیه، خنک و خشک کند استفاده کنید.
2- فعالیت بدنی را در ساعات اول صبح (‌بین ساعت 8 صبح تا ساعت 10‌) و ساعات عصر به حداقل برسانید. چون غلظت دانه‌های گرده گیاهان در این دو زمان به اوج خود می‌رسد.
3- وقتی با اتومبیل خود در حرکت هستید، شیشه‌های آن را بالا بکشید.
4- وقتی شمارش دانه‌های گرده و یا درصد رطوبت هوا بالا است و همچنین در هنگام وزش باد در خانه بمانید و در بیرون خانه از ماسک استفاده کنید.
5- در زمان اوج فصل گرده‌افشانی مرخصی گرفته و به مناطقی که هوای آن غلظت کمتری از دانه‌های گرده را دارد مانند ساحل دریا سفر کنید.
6- داروهایی را که پزشک متخصص آلرژی تجویز کرده طبق دستور مصرف کنید.
7- از درو کردن علوفه، چیدن چمن و وجین کردن علف‌های هرزه خودداری کنید و به علف‌های تازه چیده شده نزدیک نشوید چون چیدن و درو کردن گیاهان دانه‌های گرده و قارچ‌ها را به اطراف پراکنده و منتشر می‌کند.
8- برگ‌های گیاهان و درختان را تکان ندهید چرا که آنها هم قارچ‌ها را در هوا پراکنده می‌کنند.
9- پارچه و لباس را برای خشک شدن در بیرون آویزان نکنید چون دانه‌های گرده و قارچ‌ها روی آنها جمع می‌شود.
10- گیاهان زینتی زیادی را در داخل منزل پرورش ندهید چون امکان رشد قارچ‌ها را در محیط افزایش می‌دهند.

آلرژی نسبت به حیوانات
بسیاری از مردم خیلی دیر متوجه می‌شوند که نسبت به حیوانات خونگرم خانگی آلرژی دارند. آلرژی نسبت به گربه یا سگ حدود 15 درصد از افراد را در جوامع غربی درگير كرده است. قابل توجه است که آلرژی نسبت به این حیوانات در بین افراد مبتلا به آسم به 30 -20 درصد بالغ می‌شود. به طور کلی تماس با گربه‌ها آلرژی‌های شدیدتری را باعث می‌شود. آلرژی یک نوع سیستم دفاعی بدن نسبت به یک ماده حساسیت‌زای پروتئینی (آلرژن) است که در بزاق، پوست و ادرار حیوانات وجود دارد و به صورت ذرات بسیار ریز در محیط پراکنده و منتشر می‌شود، سپس این ذرات که در هوا معلق است روی بافت ملتحمه چشم و یا مخاط بینی می‌نشینند و یا مستقیما به داخل ریه‌ها استنشاق شده و علائم بیماری‌های آلرژی را به وجود می‌آورند. حتی تماس این ذرات با پوست بدن هم می‌تواند خارش و کهیر ایجاد کند. علائم آلرژی مانند عطسه، خس خس سینه، خارش و کهیر معمولا به سرعت و در ظرف چند دقیقه بعد از تماس با حیوان ظاهر می‌شود ولی بعضی از افراد پس از چند ساعت ( تا 12 ساعت بعد از تماس) علائم شدید تر آلرژی را نیز نشان مي‌دهند.
درمان آلرژی نسبت به حیوانات
بهترین درمان آلرژی نسبت به سگ و گربه و دیگر حیوانات خانگی مانند پرندگان، خرگوش و ... خارج کردن آنها از منزل است.
امروزه ثابت شده است که حتی نگهداری حیوانات در حیاط منزل نیز می‌تواند مشکل زا باشد.
البته حیواناتی که فاقد مو هستند مانند لاک پشت آبی، ماهی و مار، آلرژی زا نیستند.
اين‌گونه است كه حکمت دستورات مترقی اسلام در مورد ضرورت دوری از حیواناتی مانند سگ، خوک و گربه و رعایت دقیق نکات بهداشتی تا حدودی روشن می‌شود. متاسفانه در جهان امروز که « عصر دانایی» نام گرفته، به رغم همه پیشرفت‌هایی که در زمینه علوم مختلف و تکنولوژی به دست آمده، پوچی و ابتذال فرهنگی حاکم بر زندگی فردی و اجتماعی، به جایی رسیده است که همزیستی با حیوانات در اطاق خواب و حمام و محافل خانوادگی به صورت امری متعارف شده است! در چنین شرایطی به منظور جلوگیری از آلرژی و دیگر عوارض این همنشینی، شستشوی هفتگی و برس زدن منظم این «دوستان مهربان» توسط مراکز بهداشتی به جوامع غربی توصیه می‌شود. طبق تحقیقات انجام شده در کشورهای پیشرفته صنعتی معلوم گردیده در حالی که بزاق و پوسته ریزه‌های بدن گربه منبع اصلی مواد حساسیت زا است، در حیوانات خانگی دیگرمانند خرگوش و خوک، ادرار عامل اصلی ایجاد آلرژی است. یک سگ یا گربه هر هفته مقدار مشخصی از مواد آلرژی‌زا از خود دفع می‌کند و تفاوتی از این نظر بین نژادهای مختلف آنها وجود ندارد .
استفاده از جاروبرقی هم نفع چندانی برای از بین بردن مواد حساسیت‌زای آزاد شده در محیط ندارد چون به صورت بسیار ریز در هوا شناور هستند. تنها راه تمیز کردن فرش و لباس و ملافه ای که به این مواد آغشته‌اند تعویض آنها است، چون در بررسی‌هایی که انجام داده‌اند مشخص شده که این آلودگی‌ها بیش از یکسال باقي خواهد ماند. انجام برنامه «درمان ایمنی» از راه انجام تزریقات زیر پوستی برای حساسیت زدایی بدون قطع کردن رابطه نزدیک با حیوانات، خالی از خطر نبوده و چندان هم موثر نیست.
منازلی که برای صرفه‌جویی انرژی به صورت كامل و غيرقابل نفوذ عایق بندی شده‌اند همان‌گونه که حرارت را به خوبی نگهداری می‌کنند، مواد آلرژی‌زا را نیز در داخل خود تا دو برابر منازل عادی حفظ می‌کنند. دستگاه‌های تمیز‌کننده هوای منزل که برای کاهش مواد حساسیت زای شناور در هوا طراحی شده‌اند نیز ممکن است مفید واقع شوند.
درمان دارویی
با مشورت پزشک متخصص آلرژی، داروی مناسب برای کنترل علائم آلرژی انتخاب می‌شود.
چنانچه تماس با حیوانات فقط به طور اتفاقی و یا گاه به گاه است می‌توان از داروهای ضد هیستامین، ضد احتقان و ضدآسم ( برای افراد مبتلا به آسم ) برای پیشگیری از بروز آلرژی مصرف کرد.
آلرژی غذایی
در سالهای اخیر اهمیت و شیوع حساسیت نسبت به مواد غذایی نه تنها موجب ناراحتی و مشکلات تنفسی، پوستی و گوارشی شده بلکه طبق گزارش‌های علمی که اخیرا منتشر شده ممکن است باعث بیماری‌های کلیه، افزایش فشار خون، سردرد از نوع میگرن، افسردگی و یا اضطراب و شب ادراری شود.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که آلرژی غذایی تنها یکی از علل متعدد تحمل نکردن بعضی غذاها و بروز ناراحتی است. مسمومیت‌های غذایی ،حساسیت نسبت به مواد مجاز افزودنی به مواد غذایی و یا کمیود بعضی از آنزیم‌ها مانند لاکتاز در بعضی افراد و یا واکنش‌های روانی نسبت به بعضی از غذا‌ها، علل دیگر هستند. بر روی هم، آلرژی غذایی چندان شایع نیست و میزان شیوع آن در جوامع مختلف متفاوت است. ولی معمولا در بین افرادی که به طور ذاتی استعداد به آلرژی دارند بیشتر یافت می‌شود. بنابراین این گونه افراد معمولا علائمی از آلرژی‌های دیگر مثل آلرژی بینی، کهیر و یا آسم را نیز نشان می‌دهند.
چرا آلرژی غذایی بوجود می‌آید؟
به مواد بیگانه‌اي (آنتی ژن) که ایجاد حساسیت می‌کنند آلرژن می‌گویند. آلرژن‌ها معمولا از جنس مواد پروتئینی و یا ترکیب قند و پروتئین هستند. پروتئین‌های غذایی معمولا به صورت مولکول‌های دست نخورده و کامل در لوله گوارشی جذب نمی‌شوند بلکه تحت تاثیر اسید معده و آنزیم‌های روده هضم شده و به مولکول‌های کوچک پپتیدی و اسید‌های آمینه تبدیل و سپس از راه مخاط روده به جریان خون وارد می‌شوند. بنابراین در شرایط عادی، مواد پروتئینی رژیم غذایی، آلرژی ایجاد نمی‌کنند.
ولی در بعضی از شرایط مانند دوران نوزادی و یا پس از بیماری اسهال بویژه در دوران شیر خوارگی، مخاط پوششی روده آسیب دیده و نفوذ پذیر می‌شود، بنابراین مولکول‌های بزرگ و مقدار زیادی از مواد حساسیت‌زا از جدار روده عبور می‌کنند و وارد جریان خون می‌شوند، از جمله مواد پروتئینی كه به صورت هضم نشده به جدار روده نفوذ کرده و در افراد مستعد ایجاد آلرژی می‌کنند.
 علائم آلرژی غذایی چیست؟
علائم آلرژی غذایی هم می‌تواند در ارتباط با معده و روده‌ها و هم در سایر اندام‌های بدن به ویژه پوست و دستگاه تنفس ظاهر شود. پیدایش سریع کهیر و خارش در اطراف دهان بلافاصله پس از صرف غذایی که نسبت به آن حساسیت وجود دارد مانند میوه‌های ترش، آجیل و یا سبزیجات گزارش شده است. علائم تهوع، استفراغ، درد شکم و یا اسهال می‌تواند ظرف 30 دقیقه پس از خوردن غذاهای دریایی و یا تخم مرغ عارض شود و می‌تواند همراه با سردرد، برافروختگی صورت، خارش پوست و طپش قلب باشد که معمولا بعد از 2-1 ساعت برطرف می‌گردد.
علائم تنفسی مانند عطسه، آبريزش از بینی، لارنژیت، بروز حمله آسم و یا تشدید بیماری در مبتلایان به آسم نیز به علت حساسیت به شیر گاو، بادام زمینی، گوشت خوک و مواد افزودنی مجاز به غذاهای آماده مصرف، در افراد مستعد می‌تواند بروز کند.
کهیر تکرار شونده علامت شاخص آلرژی به پروتئین مواد غذایی به ویژه ماهی است. در موارد شدید، ورم صورت و اسهال شدید نیز می‌تواند ظاهر شود. بروز اگزما در اثر آلرژی غذایی نیز در بعضی از بیماران گزارش شده است. نگهداری غیربهداشتی ماهی‌ها در سردخانه و همچنین نگهداری پنیر به مدت طولانی می‌تواند منجر به ایجاد هیستامین در آنها شود که پس از مصرف، علائم آلرژی غذایی را در بدن ایجاد می‌کند.
 نقش رژیم غذایی در آلرژی
به طور کلی غذاهای ذیل در افرادی که استعداد آلرژی دارند بیش از سایر غذاها ایجاد حساسیت می‌کنند: شیر گاو، تخم مرغ، شکلات، کاکائو، ادویه جات، ماهی و غذاهای دریایی، غذاهای سرخ کرده، گوجه، پیاز و بادمجان، میوه‌جات ترش، توت فرنگی، آجیل، سبزیجات، گوشت گاو، سوسیس و کالباس، گندم و جو، حبوبات، سویا، انواع سس، کنسروها، نوشابه، خربزه، هندوانه، هلو، انگور و گوشت مانده.
بیماران معمولا نه به یک غذا بلکه به چند نوع غذا آلرژی دارند و هر نوع غذا هم می‌تواند چندین ماده حساسیت‌زا یا آلرژن در خود داشته باشد. لذا با نظر پزشک متخصص آلرژی، رژیم غذایی ویژه‌ای مشتمل بر : برنج، گوشت بوقلمون یا بره، روغن زیتون ،سیب سفید (پخته شده) به مدت چند هفته تجویز می‌شود و چنانچه علائم آلرژی برطرف شد غذاهای دیگر را یک به یک و هر کدام به مدت یک هفته (حداقل سه روز) به رژیم غذایی اضافه كرده و علائم آلرژي را در طي مدت مصرف بررسي مي‌كنند. تا چنانچه علائم آلرژی مجددا پیدا شده نوع غذایی را که حساسیت زا است تشخیص داده و از رژیم غذایی بیمار حذف کنند.
شیر مادر یا شیر خشک‌؟
طبق تحقیقات علمی مشخص شده که شیر مادر از هر نظر بهترین غذای کودکان در دوران شیرخواری است. شیرمادر منبعی غنی از پادتن‌های «IgA » است که سطح مخاط روده‌های طفل را در مقابل مواد آلرژن نفوذ ناپذیر می‌کند. شیر مادر همچنین با داشتن پادتن‌ها، مواد و سلول‌های دفاعی دیگر از عفونت‌های روده و بروز اسهال پیشگیری می‌کند و لذا از افزایش تراوائی سطح مخاطی روده در مقابل ورود مواد و عوامل آلرژن جلوگیری می‌کند. با مصرف شیر مادر، سیستم ایمنی کودک خردسال نسبت به پروتئین‌های موجود در شیر گاو، حساس نمی‌شود و بنابراین کودک در سالهای بعد خواهد توانست بدون مشکل آلرژی از شیر گاو استفاده کند. لذا امروزه توصیه می‌شود که:
1- به منظور پیشگیری از بروز آلرژی در فرزندان خانوادهایی که در آنها سابقه یا زمینه آلرژی وجود دارد (و یا بعدا آزمایش خون بند ناف نوزاد نشان دهد که مقدار پادتن IgE افزایش یافته است)، توصیه می‌شود که مادر در دوران حاملگی و نیز دوران شیر دادن از مصرف غذاها و مواد حساسیت‌زا پرهیز نمایند.
2- تمامی نوزادان (به ویژه آنهایی که زمینه آلرژی در خانواده دارند) تا 6 ماهگی فقط از شیر مادر استفاده کنند و در صورت عدم امکان استفاده از شیر مادر، دایه بگیرند. بعضی از انواع شیر خشک‌ها مانند نوترامیژن و پروژستمیل و همچنین شیر بز و گوسفند از درجه حساسیت‌زایی کمتری نسبت به شیر گاو برخوردارند و در شرایط عدم امکان تغذیه از شیر مادر و یا دایه تجویز می‌شوند.
3- بعد از 6 ماه اول، می‌توان به تدریج برنج، میوه جات و سبزیجات پخته را اضافه بر شیر مادر به رژیم غذایی شیر خوار افزود.
4- در هنگام ابتلای شیر خوار به عفونت‌های حاد روده و بروز اسهال، توصیه می‌شود که در طول بیماری و تا 8 روز بعد از بهبودی (به منظور امکان ترمیم مخاط روده و جلوگیری از نفوذ مواد حساسیت زا) از شیر مادر بیشتر استفاده شود و در این مدت از مواد غذایی حساسیت زا پرهیز گردد.
5- محیط کودک را باید از مواد آلرژن و حساسیت زا مانند قارچ‌ها، کپک‌ها، ذرات مایت محفوظ نگه داشته و همچنین ضروری است با خارج کردن حیوانات خونگرم اهلی، منزل را از وجود پر و پشم پرندگان و حیوانات و ذرات و ترشحات سگ و خرگوش پاک کرد.


٠٨:٤٦ - دوشنبه ١٦ فروردين ١٣٨٩    /    شماره : ٣٠٠    /    تعداد نمایش : ٣٨٢٠


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 





وضعیت آب و هوا
weather.ir is down
آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 31445
 بازدید امروز : 56
 کل بازدید : 769736
 بازدیدکنندگان آنلاين : 1
 زمان بازدید : 0/1094