اخبار > |
چاپ ارسال به دوست |
عوارض سوء افزودنیهای مجاز به مواد غذایی
افزودنیهای مجاز به مواد غذایی حدس میزنید چند نوع ماده مختلف به غذاهایی که امروزه در بازاد عرصه میگردد افزوده میشود؟ ده نوع؟ پنجاه نوع؟ صد نوع یا بیشتر ؟ آیا باور میکنید که بین دو تا چند هزار نوع مواد افزودنی (به غذاها) مختلف وجود دارد؟ این مواد به عنوان چاشنی و یا برای شکل دادن، شیرین و خوشرنگ کردن و ... به غذاهایی (غذاهای آماده) که هر روز میخوریم اضافه شده است. نکته جالب توجه اینکه تاکنون عوارض سوء تغذیه تعداد کمی از مواد افزودنی به غذاها گزارش شده است و آن هم بیشتر در بعضی افرادی بوده که استعداد ابتلا به آلرژیها را داشتهاند. در جدول زیر نام تعدادی از مواد افزودنی که اغلب عوارض سوء از مصرف آنها گزارش شده آمده است: خواص شیرینکننده ضد اکسید کننده خوشرنگ کننده چاشنی نگهدارنده نگهدارنده نگهدارنده نام ماده افزودنی آسپارتام BHA/BHT موادرنگی FD&C MSG نیتراتها و نیتریتها پارابنز سولفیتها
در اینجا توضیح بیشتری درباره تعدادی از افزودنیهای غذایی که باعث ایجاد و واکنشها و عوارض سوء در بدن شدهاند ارائه میشود. هر چند که همه عوارض گزارش شده از نظر علمی مورد بررسی دقیق قرار نگرفتهاند. آسپارتام (Aspartame) این ماده که بیشتر به نوتراسوئيت (NutraSweet) معروف است یک شیرین کننده با کالری کم است که در بسیاری از غذاها و آشامیدنیها به جای شکر به کار میرود. مطالعات جدید نشان میدهد که این ماده بندرت در افرادی که نسبت به آن حساسیت دارند کهیر غول آسا، ورم پلکها و لبها، دستها و پاها ایجاد مینماید. و تحقیق در این زمینه ادامه دارد. (Butylated hydroxyanisoie ) BHA/ N \ BHT (Butylated hydroxytoluene) این دو ماده ضد اکسید کننده هستند و از جذب اکسیژن به مواد غذایی جلوگیری میکنند و بیشتر در غذاهای حاوی حبوبات و غلات به کار میروند. این مواد در افرادی که نسبت به آنها حساسیت دارند کهیر و سایر تظاهرات پوستی ایجاد میکنند. مواد رنگی FD&C در میان مواد رنگی مختلف که به غذاها و آشامیدنیها افزوده میشود ماده تارترازین ((FD&C yellow NO.5 ممکن است در افرادی که به آن حساسند باعث کهیر و دیگر تظاهرات پوستی و یا حتي آسم شود. (Monosodium glutamate ) MSG این ماده که به عنوان چاشنی غذا (خوشبو و خوش طعم کننده) به کار میرود، به دلیل استفاده زیاد در کشورهای ژاپن، چین و آسیای جنوب شرقی، به واکنشهای ناشی از آن، عنوان «بیماری رستوران چینی» داده شده است. البته این عنوان گمراهکننده است چون این ماده فقط در غذاهای مشرق زمین مصرف نمیشود بلکه تولیدکنندگان مواد غذایی و رستورانها در کشورهای مختلف از آن استفاده میکنند. عوارض سوئی که از مصرف نسبتا زیاد این ماده گزارش شده عبارت است از سردرد، تهوع، اسهال، عرق کردن زیاد، گرفتگی سینه و احساس سوزش در پشت گردن. مصرف این ماده توسط افراد مبتلا به آسم میتواند به تشدید بیماری منجر شود. نیتراتها و نیتریتها ((Nitrates/Nitrites این دو ماده در سطح گستردهای به عنوان نگهدارنده مواد غذایی به کار میروند. هر چند که به عنوان چاشنی و خوشرنگ کننده نیز محسوب میشوند. از این مواد بیشتر در گوشت به عمل آمده مانندهات داگ و سالامی استفاده میشود. مصرف زیاد نیتراتها و نیتریتها میتواند عوارضی مانند سردرد و کهیر در بعضی افراد ایجاد نماید. پارابنز ((Parabens پارابنز به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی و دارویی به کار میرود. نمونههایی از این مواد شامل اتیل، پروپیل و بوتیل پارابنز و بنزوات سدیم است. در افراد حساس مصرف این مواد باعث درماتیت تماسی شدید یا قرمزی، ورم، درد و خارش پوست شود. سولفیتها ((Sulfites سولفیتها که شامل ترکیباتی مانند دی اکسید سولفور، سولفیت سدیم یا پتاسیم، بیسولفیت و متابيسولفیت هستند به عنوان نگهدارنده مواد غذایی و آشامیدنی به کار میرود. مصرف این دارو در افراد حساس باعث ایجاد گرفتگی سینه، کهیر، دل پیچه، اسهال، کاهش فشار خون، سرگیجه، ضعف و افزایش تعداد نبض میشود. سولفیتها همچنین میتوانند حملات آسم را در افراد حساس ایجاد کنند. غذاهای بستهبندی شدهای که غلظت سولفیتها در آنها از حد خاصی (10 قسمت در میلیون) بیشتر باشد باید با علامت ویژهای مشخص شود تا افراد حساس به سولفیتها بتوانند از مصرف آنها خودداری کنند. درمان حساسیت نسبت به مواد افزودنی به غذاها مؤٍثرترین نحوه علاج، پرهیز از موادی است که نسبت به آن حساسیت دارید و به کمک پزشک متخصص آلرژی میتوانید نسبت به شناسایی و حذف مواد حساسیتزا از برنامه غذایی خود اقدام کنید. |
٠٩:١٠ - دوشنبه ١٦ فروردين ١٣٨٩ / شماره : ٣٠٣ / تعداد نمایش : ٢٧٣٥
|
...در حال ثبت نظر  نظر شما ...در حال ثبت نظر 
|
|
 |
|